ZOET & ZUUR

Tekst: Veerle Slegers

Fotografie: Ewald Zomer

 

 

 

 

 

 

Cyrille van Bragt is lid van het College van Bestuur van Yuverta. In deze H@P haar visie op wat de fusie van Helicon, Citaverde en Wellantcollege betekent voor het foodonderwijs.

Lees verder 

“Behoud van het groene onderwijs in al zijn diversiteit. Dat was ons doel van de fusie. De beschikbaarheid, gezondheid en duurzaamheid van voedsel is steeds minder vanzelfsprekend, er zijn nieuwe oplossingen nodig. Technologie, digitalisering en robotisering bieden die. Maar ook eiwittransitie en korte ketens. Nu kunnen we al die kennisontwikkeling bundelen. Daar gaat Yuverta het verschil maken. En ik zal er niet omheen draaien: Noodzakelijke innovaties worden zo betaalbaar. En de expertise van kleine vakgroepen blijft behouden. De fusie maakt ons bestuurlijk een gesprekspartner van formaat. Zo kunnen we de belangen van het foodonderwijs beter behartigen. Daar zit de winst, het zoet.

 

Voor mij blijft wel de zorg hoe je je onderwijs op menselijke maat kunt blijven organiseren. Als je dat niet goed regelt, wordt zoet snel zuur. Ik denk dat je dat kunt voorkomen door het onderwijs regionaal geworteld te laten blijven. En zoet of zuur: de effecten van de fusie zijn nooit meteen zichtbaar. Dat heeft tijd nodig.

‘Ik vind het essentieel dat we onze studenten en leerlingen leren over duurzaam eten.‘

Yuverta wil het voedselonderwijs in de volle breedte voor het voetlicht brengen. We zetten niet voor niets twee practoraten tegelijk op: Duurzaam bodembeheer en Innovaties in de voedselketen. Zo kunnen we kennis bundelen in onderwijs over de hele keten. Van zaadje tot tomaatje. Dat doen we niet alleen omdat we jongeren opleiden voor de arbeidsmarkt. Thuis eet ik vegetarisch, we hebben geen bak voor restafval, we scheiden aan het aanrecht en we hebben een wormenton. Wat daar niet in kan, gaat naar de kippen. Met mijn gezin probeer ik zo circulair mogelijk te leven. Ik vind het essentieel dat we ook bij Yuverta onze studenten, leerlingen leren over duurzaam eten. Over het belang van eerlijke verdeling van voedsel in de wereld, van een gezonde leefstijl.

 

We willen van betekenis zijn voor leerlingen, medewerkers, de samenleving. De impactbenadering. Alle drie de scholen waren al met impact en duurzaamheid bezig. Nu we Yuverta zijn, kun je makkelijker kennis delen, samen optrekken en verder ontwikkelen. We organiseren ontwerpsessies en green talks met docenten en bedrijven om iedereen daarin mee te nemen.

 

Richtsnoer zijn de Sustainable Development Goals van de VN. Alle SDG’s zijn gelinkt aan gezond duurzaam voedsel. De kennis die we daarover in ons onderwijs opbouwen, delen we met de wereld. In ons project tegen voedselschaarste in Jordanië scholen we bijvoorbeeld vluchtelingen om oogsten te verbeteren. De wereld houdt niet op bij Nederland.”

Zoet & Zuur - Cyrille van Bragt wat betekent de fusie van Yuverta voor het mbo foodonderwijs?

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...