H@P! Magazine is een uitgave van het praktijkcluster Food van CIV Groen.

Reacties vinden we leuk, stuur ze naar Esther Wouters.

 

 Je leest dit magazine het beste op je desktop of telefoon of tablet in horizontale stand.

 

Wat eten jullie vanavond?

 

‘Wat eten jullie vanavond?’ vraagt mijn volwassen zoon altijd aan het eind van een gesprek. Of we nu appen of bellen, het moet altijd ook even over eten gaan. Arry Verhage ontleedt in zijn column niet voor niks het woord ‘levens-middelen’. Eten is zo basaal. Door te kiezen voor goed en verantwoord voedsel blijven zowel mensen als de aarde gezond.

 

De laatste tijd gaat het daar steeds vaker over in het mbo food onderwijs: hoe nudgen we de consument in de richting van ‘goed’ eten. Want helemaal vanzelf lijkt dat niet te gaan. In de opleiding voeding en voorlichting verdiepen studenten zich hier in. De consument is prijs- én smaakgevoelig. Smaak is doorslaggevend voor het succes van de voedseltransitie. Daarover is ‘smaakprofessor’ Peter Klosse stellig. Eten kan gezond en duurzaam zijn, maar als het niet lekker is wordt het niets. Hij determineerde zes culinaire succesfactoren. Als die allemaal in een gerecht zitten, is de kans groot dat mensen het lekker vinden.  

 

Tegengestelde smaken zijn sowieso altijd wat spannend, vandaar dat er in dit online Magazine ook een rubriek ‘zoet en zuur’ is opgenomen. Cyrille van Bragt vertelt daarin waar het best wel eens schuurt in de fusie die Helicon, Citaverde en Wellant tot Yuverta maken. Wat gaat het food mbo merken van die fusie?

Voorwoord_62

Esther Wouters, projectleider praktijkcluster Food

‘Eten is zo basaal’

Zoet is het in elk geval bij meetingpoint Bakery Sweets Center. In het Noorden van land organiseren zij de samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid in de bakkerij- en zoetwarenindustrie. Volgens Hilco Wagenaar een branche ‘barstensvol emotie’. Iets waarbij ik in elk geval direct aan chocola denk. Hoewel het meetingpoint volgens Hilco een club met buitengewoon bijzondere energie is, zijn er ook pijnpunten. Over een van die punten buigt Pieter Moerman van Katapult zich in de rubriek 'De praktijkvraag beantwoord'. Wat doe je als bedrijven te weinig medewerkers aanmelden bij een voor hen op maat aangepaste opleiding die bijna niets kost? Pieter geeft tips.  

 

Passie voor innovatief food mbo, staat er in de ondertitel van H@P! Na het lezen van dit magazine is uw innovatieve honger hopelijk gestild. Rest de vraag: wat eet u vanavond? 

 

Esther Wouters, 

projectleider praktijkcluster Food van CIV Groen

Voorwoord van Esther Wouters voor H@P! - Passie voor innovatief mbo in de foodsector - November 2021. Wat eten we vandaag?

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...