De foodsector is een sector van de grote getallen. Zo’n 9% van de Nederlandse beroepsbevolking werkt in één van de schakels van de keten: primaire productie, verwerkings- en levens-middelenindustrie, distributie, retail en horeca en toeleveranciers. Niet voor niets dat bij het uitbreken van de coronacrisis de functies in deze sector als cruciale beroepen werden aangemerkt. En dan hebben we het nog niet eens over de mensen die werken in het werkveld van voeding en gezondheid. En ook daarvan heeft de coronacrisis laten zien hoe belangrijk gezondheid is en welke preventieve werking gezonde voeding heeft.
Binnen de sector spelen allerlei ontwikkelingen: eiwittransitie, energietransitie, toenemende robotisering & automatisering, verduurzaming, kortere ketens, voeding & gezondheid, gepersonaliseerd voedsel, etc. Stuk voor stuk ontwikkelingen waarvan we nog niet precies weten waar dit toe zal leiden, maar waarvan duidelijk is dat de sector de komende jaren gaat veranderen. In deze transitie speelt de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen een hele belangrijke rol. Bedrijven hebben knappe koppen, frisse winden en jonge honden nodig. Mensen die helpen vorm en inhoud te geven aan de uitdagingen die op tafel liggen.
Onderzoek heeft aangetoond dat succesvolle innovaties slechts voor 25% worden veroorzaakt door een nieuwe techniek of technologie. De overige 75% zijn sociale factoren zoals samenwerking, leiderschap, leercultuur en communicatie. Daarom is het belangrijk dat bedrijven en kennisinstellingen beseffen dat werken ook leren is. En dat leren ook innoveren is. Als bedrijven en scholen vanuit deze principes samenwerken, verbreden we ons speelveld. Want als werken ook leren is en scholen zijn expert in het organiseren van leren, dan hebben we de uitdaging om 9% van de Nederlandse beroepsbevolking in hun werk te laten leren. Hiermee zorgen we ervoor dat de benodigde transities ook daadwerkelijk landen in de praktijk. Een mooie uitdaging voor de meetingpoints van het CIV Groen, waarin bedrijven en kennisinstellingen samenwerken aan de wereld van morgen.
Ten slotte dit: we spreken tegenwoordig over food en voeding. Maar wanneer we beseffen hoe belangrijk voeding is voor mensen en hoe belangrijk de manier van produceren is voor de toekomst van onze aarde, dan kunnen we het beter hebben over de middelen om te leven: levensmiddelen. Wijnand Verschuur van MBO Life Sciences wees me erop hoe dit oude woord toch hip kan zijn.