Column Maria Geuze

Jij bent de toekomst!

Eten en nadenken over ons voedsel wordt steeds belangrijker. Dat geldt voor mij en ik zie het bij de jongeren om mij heen. We willen gezond leven, weten waar ons eten vandaan komt en willen duurzame keuzes maken. Soms maak ik me zorgen over de voedseltransitie. Maar wat ik zeker weet: de rol van jongeren is ontzettend belangrijk hierin. 

 

In mijn studententijd had ik een ontzettend fijne mentor, die echt in mij geloofde. Wat een geluk dat ik iemand had die me zo aanmoedigde! Ook leerde ik hierdoor het belang van een netwerk en dat we samen de wereld kunnen veranderen. Jongeren leren over het belang en de impact van voeding, dat kan volgens mij niet vroeg genoeg. Dat vinden ze trouwens zelf ook, lees dit artikel van Een Vandaag maar. We moeten jongeren meegeven dat ook zíj het verschil kunnen maken en dat het enorm belangrijk is om zich te omringen met gelijkgestemden. Als jongeren dit op school niet leren, wanneer dan wel?


‘Toen ik tijdens mijn afstuderen in een stal stond, tussen de koeien, letterlijk met mijn voeten in de stront, viel het kwartje: hier moet ik iets mee doen‘

Ik heb een technische opleiding gedaan, waar niet een directe focus lag op voedsel en landbouw. Lang heb ik gezocht naar mijn plekje, wat kan ík in deze wereld betekenen? Toen ik tijdens mijn afstuderen in een stal stond, tussen de koeien, letterlijk met mijn voeten in de stront, viel het kwartje. In de schoenen van de boer ontstond een verlangen: ik móet iets doen om de jongeren in de food-wereld met elkaar te verbinden.

 

Mijn plek heb ik nu gevonden bij Slow Food Youth Network (SFYN). Een organisatie waar jongeren elkaar vinden, hun passie kunnen vormgeven en zich gehoord voelen. Ik ben ook zó blij met het netwerk dat het me geeft. Al hebben we nog wel een uitdaging: het is groot, maar nog niet divers en inclusief genoeg. We missen meer praktisch- en technisch opgeleide mensen.

 

Het is belangrijk dat álle jongeren gaan geloven dat zij de wereld kunnen veranderen. Dan kunnen we samen focussen op de geweldige mogelijkheden die de toekomst biedt, en concentreren op de verduurzaming van de voedselindustrie op een respectvolle, inclusieve, en natuurlijk leuke manier. Ik wil iedere jongere meegeven: jij bent de toekomst!

 

SFYN NL is een netwerk van voedselveranderaars dat zich maar al te graag vastbijt in deze thema’s. Wij werken samen met andere jongerenorganisaties én met inspirerende organisaties die graag jongeren willen verbinden en betrekken. Wil je meer weten of in contact komen met SFYN NL? Neem een kijkje op www.sfyn.nl, onze Instagram of mail naar maria@sfyn.nl.

Voorwoord_62

Maria Geuze is de voorzitter van het Groenpact Jongerenplatform en directeur van het Slow Food Youth Netwerk Nederland (SFYN NL). Ze zet zich dagelijks in voor een duurzamer en eerlijker voedselsysteem namens alle jonge voedselveranderaars die aangesloten zijn bij het netwerk van SFYN.

Column Maria Geuze

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...