De praktijkvraag beantwoord

– Pieter Moerman

Pieter Moerman werkt bij Katapult, het netwerk van samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijfsleven. Hij is daar ‘expert ingewikkelde vraagstukken’.

 

Hij buigt zich in elk nummer van H@P over een dilemma, uitdaging of vraagstuk van een Meetingpoint. Dit keer een vraag vanuit het meetingpoint Food-SVO. 

Lees verder 
Artikel 4_67

Vraag

 

Mirjam Pees en Roeland Buijsse van SVO zijn trots op de resultaten van het Meetingpoint. De samenwerking met het bedrijfsleven zit in het dna van dit meetingpoint. Maar er ligt nog wel een gezamenlijke uitdaging voor de sector en het onderwijs: “We zien dat jongeren interesse hebben voor food, maar hoe zorgen we ervoor dat ze ook daadwerkelijk in de foodsector willen werken?” 

Antwoord

 

“Om ergens te willen gaan werken is het belangrijk dat je een beeld hebt van de werkomgeving, werkplek en wat er gebeurt. 

 

We weten inmiddels dat jongeren of geen beeld hebben bij de foodsector, of een verouderd beeld. En bij de laatste hebben zij dan de associatie: zwaar en vies werk. Dat helpt dus niet om ze de stap naar de foodsector te laten maken. 

 

De eerste uitdaging die we hebben, is te zorgen dat jongeren überhaupt een beeld krijgen van de foodsector. De tweede uitdaging is om te zorgen dat ze het goede beeld krijgen. Een beeld dat verder gaat dan de horeca, een fabriek of een foodtruck. 

 

Het beeld dat jongeren hebben is niet alleen ouderwets, maar het klopt ook écht niet. De foodsector is een van de meest innovatieve sectoren. Er is van alles in ontwikkeling. Er wordt continu ingespeeld op de wens van consumenten. En er wordt gewerkt aan verduurzaming en het in kaart brengen van de herkomst. Dit maakt het voor medewerkers een heel dynamische werkomgeving, met volop ontwikkelkansen. 

 

Zeker jongeren spreekt dit aan, maar dan moeten ze daar wél weet van hebben. De jongeren die we graag willen interesseren zijn praktisch ingesteld. Nodig ze uit en laat ze dingen doen en beleven; dan krijgen ze er een gevoel bij. Dus: open de deuren!”

De praktijkvraag beantwoord 3

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...