H@P! Magazine is een uitgave van het praktijkcluster Food van CIV Groen.

Reacties vinden we leuk, stuur ze naar Esther Wouters.

 

 Je leest dit magazine het beste op je desktop of telefoon of tablet in horizontale stand.

 

Nieuwsgierig

 

"Laatst hadden we het er aan de keukentafel over hoe vreselijk we school vroeger vonden. Elke 50 minuten een andere docent en niemand kon uitleggen waarom we juist dat moesten leren. Op den duur waren we alle nieuwsgierigheid verloren en zat je vooral te wachten tot je weer naar huis mocht. Voor mij gold dan ook nog dat ik de hele dag liep te dwalen omdat ik nooit wist in welk lokaal ik nu weer moest verschijnen. Gaan werken, vonden we, was een opluchting. Daar leerde je tenminste echt iets!

 

Hoe anders is dat nu. 

In CIV Groen hebben we het over ‘onderzoekend leren’, ‘design thinking’, ‘praktijkgericht leren’, ‘the whole school approach’. Allemaal moderne onderwijsaanpakken die de praktijk en authentieke vraagstukken uit bedrijven of maatschappij als uitgangspunt nemen. En de menselijke natuur: nieuwsgierigheid, experimenteren, samenwerken, reflecteren. Het zit er allemaal in. 

 

In deze H@P! heel veel over onderzoekend leren in mbo food opleidingen en meetingpoints. Practor Leon Joore en lector Niek van den Berg vertellen hoe het in elkaar steekt én hoe het helpt bij de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Tsjollyn Kuperus vertelt over het zoet en zuur dat zij als docent bij MBO Life Sciences ervaart. Ze is niet meer de alwetende docent, maar heeft een stimulerende en coachende rol. Hard werken. Maar lukt het, dan blijkt het docentenbestaan zoeter dan zoet.

Voorwoord_62

Esther Wouters, projectleider praktijkcluster Food

‘Onderzoekend leren helpt de toekomst vormgeven’

Het nieuwe opleiden begint en eindigt met de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Daarom hebben we opgeteld hoeveel bedrijven op dit moment een structurele samenwerking met food meetingpoints hebben. Hoewel we voorzichtig hebben geteld, zijn het er ongelofelijk veel. Je ziet een overzicht in Facts & Figures. 

 

Ook bij SVO smullen studenten van de intensieve samenwerking met het bedrijfsleven. Hun meetingpoint begon zelfs vanuit een wens van bedrijven. Bestuursvoorzitter Roeland Buijsse en projectleider Mirjam Pees geven een inkijkje. 

 

Betrokkenheid van jongeren bij de voedseltransitie is geen luxe. Er zijn straks 9 miljard monden te voeden en we moeten beter op de aarde passen. Maria Geuze, directeur van het Slow Food Youth Network, vertelt hoe zij bij dit vraagstuk betrokken raakte en wat haar heeft gegrepen. Dat is ook te zeggen van Geert van der Veer, oprichter van Heerenboeren. Een oud HAS student die laat zien dat het kan: telen met respect voor dier en natuur. 

 

Transitie en innovatie. Het zijn grote begrippen. Maar alles begint bij eenvoudige nieuwsgierigheid. Hoe kan het beter? Wat kan ik er aan bijdragen? Jongeren helpen nieuwsgierig te blijven, daarvoor staat het mbo van nu aan de lat. Onderzoekend leren helpt de toekomst vormgeven."

Voorwoord

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...