De praktijkvraag beantwoord

– Pieter Moerman

Pieter Moerman werkt bij Katapult, het netwerk van samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijfsleven. Hij is daar ‘expert ingewikkelde vraagstukken’.

 

Hij buigt zich in elk nummer van H@P over een dilemma, uitdaging of vraagstuk van een Meetingpoint. Dit keer een vraag van Cior Bakker van de Food Innovation Academy.

Lees verder 
Artikel 4_67

Vraag

 

De kwalificatiedossiers zijn vanuit beroepscompetenties opgezet. De studenten komen straks in een wereld die volop in beweging is, denk aan robotisering, AI, de energietransitie, de eiwittransitie. Het onderwijs heeft behoefte aan brede opleidingen die goed aansluiten bij de studenten, hun interesses en alles wat er nu gaande is. Hoe gaan we dat vormgeven?”

Antwoord

 

Kwalificatiedossiers gaan uit van een wereld die we kennen, terwijl de werkelijkheid steeds minder voorspelbaar wordt. Hoe leiden we studenten op voor beroepen die straks misschien niet meer bestaan? Hoe zorgen we ervoor dat ze wendbaar blijven in een arbeidsmarkt die over vijf jaar totaal anders kan zijn? Het antwoord ligt niet in nóg fijnmazigere kwalificaties, maar in een andere benadering van onderwijs.

 

We moeten opleidingen ontwerpen die niet alleen aansluiten bij beroepen van vandaag, maar die studenten de vaardigheden geven om de beroepen van morgen zelf vorm te geven. Dat betekent een verschuiving van kennisoverdracht naar het ontwikkelen van vaardigheden als kritisch denken, creativiteit, ondernemerschap en probleemoplossend vermogen. Niet alleen het onderwijs heeft daar baat bij; het bedrijfsleven schreeuwt om mensen die kunnen omgaan met complexe vraagstukken en innovaties kunnen versnellen.

 

Dat vraagt om een andere rol voor het onderwijs: van lesgever naar facilitator, van curriculumontwikkelaar naar innovatiehub. Een plek waar studenten, bedrijven en onderzoekers samen werken aan echte vraagstukken, waarin leren niet stopt bij een diploma, maar een levenslange mindset wordt. Hoe we dat precies vormgeven? Dat is geen vraag voor later. Dat is iets wat we NU moeten doen, onderwijs, bedrijfsleven en regionale overheden samen.

De praktijkvraag beantwoord Nr6

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...