Het thema van de H@P is trends, transitie en toekomst. Hoe komt dit terug in de dagelijkse praktijk? We vroegen ons af hoe de levensmiddelenindustrie hiermee omgaat. Hoe spelen ze in op trends, duurzaamheid en de vraag naar gezonde producten? En speelt klimaatverandering een rol? We namen een kijkje in de keuken van Inproba: producent, importeur en exporteur van oosterse producten en smaakmakers.
Marjolein Jonker, verantwoordelijk voor marketing en communicatie, ontvangt ons bij de grote productielocatie in Baarn.
Welke producten maken jullie hier?
“Inproba begon in 1956 met Indonesische rijsttafelproducten, maar ons assortiment is sindsdien steeds verder uitgebreid. Tegenwoordig maken we ook Thaise curry’s en Japanse sojasauzen. Onze focus ligt vooral op sauzen en kruidenpasta’s, die we op onze kookafdeling verwerken. Hoewel we ook producten zoals kroepoek maken, is onze echte specialiteit Oosterse smaakmakers zoals chilisauzen, sambal, sriracha, ketjap en soja. Behalve het merk Inproba produceren we ook een groot aantal huismerken. Daarnaast is de productie en export van ingrediënten voor de vis-, vlees-, en maaltijdverwerkende industrie een belangrijke pijler voor ons bedrijf.”
Lees hier hoe Inproba is ontstaan: Van oma’s schuur naar ‘verdwalen op de Noordschil’. Ook leuk: de serie die het bedrijf maakte over Hoe aten we door de jaren heen, over eettradities in Nederland van de jaren ’50 tot nu.
Welke grondstoffen zijn hiervoor nodig, waar komen deze vandaan en waar moeten ze aan voldoen?
“We werken met diverse ingrediënten zoals chilipasta, tamarinde en andere kruidenmengsels,” legt Marjolein uit. “Onze chilipasta komt uit Thailand, Turkije en Italië, en sojabonen zijn van gecertificeerde teelt in Azië. Klimaatverandering speelt zeker steeds vaker een rol. Het beïnvloedt de beschikbaarheid van landbouwproducten. Oogsten mislukken vaker door extreme weersomstandigheden, waardoor wij flexibel moeten blijven en alternatieve leveranciers moeten hebben. Daarbij komt dat deze leveranciers wel aan bepaalde kwaliteitseisen moeten voldoen.”
Zijn leveranciers die aan deze eisen voldoen makkelijk te vinden?
“In het begin was dat best een uitdaging. Maar nu duurzaamheid steeds vaker een vereiste is, zien we gelukkig dat steeds meer leveranciers zich hieraan conformeren,” zegt Marjolein. “We staan pas aan het begin, hoor. In de toekomst zal de herkomst van ingrediënten nog transparanter worden. Denk bijvoorbeeld aan QR-codes die per batch inzicht geven in de oorsprong en reis van elk ingrediënt dat in een product verwerkt is.”
“We voeren strenge kwaliteitscontroles uit,” legt Marjolein verder uit. “Denk aan checks op kruisbesmetting, bijvoorbeeld op sporen van pinda’s, en natuurlijk strikte controles op ingrediënten. Het is een grote verantwoordelijkheid, en we nemen die serieus. Een klein foutje kan al een product recall tot gevolg hebben. En dat willen we niet, natuurlijk.
Al onze producten zijn BRCGS en IFS gecertificeerd. Sinds 2023 zijn al onze pinda- en sojasauzen, gedroogde kruiden en oliën NON-GMO. Nog niet verplicht, maar wel iets waar we trots op zijn, is dat onze sambals en chilisauzen het Rainforest Alliance keurmerk dragen. Dat betekent dat de grondstoffen voor deze producten afkomstig zijn van gecertificeerde boerderijen, waar gewassen worden geteeld en verwerkt met respect voor mens, plant, dier en hun natuurlijke omgeving.” Marjolein voegt daar glimlachend aan toe: “Dat past natuurlijk goed binnen ons concept Eerlijk Oosters.”
Daar had ik nog niet van gehoord, ik ken de producten van Inproba vooral als ‘lekker voordelig’.
“Klopt helemaal”, lacht Marjolein. “Dat is óók een van de pijlers van Eerlijk Oosters: een eerlijke prijs.” Ze legt uit: “We kunnen dat onder meer bieden omdat we er bewust voor kiezen om reclame voor ons merk heel beperkt te houden. Dus we doen het gewoon, zonder er heel hard over te roepen. De andere pijlers van Eerlijk Oosters zijn: eerlijke (natuurlijke) ingrediënten, oog voor milieu en leefomgeving, en hart voor mens en maatschappij.”
Hoe spelen jullie in op gezondheid en welke trends zien jullie?
“Glutenvrij en meer plantaardig zijn ontwikkelingen die blijven,” zegt Marjolein, terwijl ze naar een lijst met producten wijst. “Daar hebben we ons aanbod op aangepast: we bieden bijvoorbeeld glutenvrije sojasaus en vegetarische kroepoek aan. Daarnaast zetten we vol in op reductie van zout en suiker. We hebben het suiker- en zoutgehalte in veel producten al met 30% verlaagd en kijken of we dat nog verder kunnen verminderen. Het is een continu innovatieproces.” Ze licht verder toe: “Verse producten zijn langer houdbaar dankzij moderne technieken zoals pasteurisatie en sterilisatie, maar je hebt wel zout, suiker of voedingszuren nodig voor kwaliteit en houdbaarheid.
En dan is daar nog de smaak van de consument. “Die moet je geleidelijk laten wennen aan de smaak van minder zout en suiker. We zijn al een heel eind, zeker als je het vergelijkt met jaren geleden toen er nog veel meer zout en suiker in de producten zat. De uitdaging is om een balans te vinden tussen houdbaarheid, voedingswaarde én smaak. Eten moet tenslotte niet alleen gezond zijn, maar ook lekker.”
Werkt Inproba ook met biologische ingrediënten?
“We hebben een tijd een biologische lijn gehad,” zegt Marjolein. “Helaas moesten we daarmee stoppen. De vraag was gewoon te laag.” Ze voegt toe: “Daarnaast is het best lastig om biologlische producten te plannen. Je moet productielijnen stilleggen, omdat je biologische grondstoffen niet mag mengen met andere ingrediënten. En soms is het ook nog een uitdaging om die biologische grondstoffen te vinden.”
Tot slot: welke trends en ontwikkelingen zien jullie voor de toekomst?
“We zien steeds meer fusiongerechten,” zegt Marjolein enthousiast. “Denk aan gebakken uitjes door de hutspot of een lekkere gehaktbal geserveerd met chilisaus. Daarnaast signaleren we een groeiende interesse in nieuwe kooktechnieken zoals airfrying en stomen.” Ook ziet Marjolein de nieuwe generatie als een kans: “Veel jonge mensen zijn bewust bezig met gezond eten en zelf koken. Ze willen ook graag weten waar hun eten vandaan komt. Die herkomst wordt steeds exotischer. Zo zijn Koreaanse smaken in opkomst, zoals bulgogi. Mensen worden steeds avontuurlijker in hun eetgewoonten.”