H@P! Magazine is een uitgave van het praktijkcluster Food van CIV Groen.
Reacties vinden we leuk, stuur ze naar Esther Wouters.
Je leest dit magazine het beste op je desktop of telefoon of tablet in horizontale stand.
Trends, transities en toekomst. Dat is het thema van dit H@P Magazine, de zesde editie, van het Praktijkcluster Food van CIV Groen.
Dit thema raakt precies de kern van ons werk in CIV Groen: innovaties en arbeidsmarkt-ontwikkelingen laten landen in het ‘groene’ mbo. Voedingsopleidingen horen erbij in het groene domein. Het gaat vooral om opleidingen die zich richten op grootschaliger voedselproductie. Innovaties gaan dan vaak over ‘sneller’ en ‘beter’. Technologie is een grote helper.
Zo lees je in het artikel over fotonica hoe deze technologie de functie van menselijke oren en ogen in kwaliteitscontrole overneemt. En er nog beter in is ook. We zijn ook bij Inproba geweest om te vragen hoe deze producent omgaat met innovaties. Vernieuwing blijkt voor hen vooral te gaan om verduurzaming en kwaliteit, zonder de smaak en prijs voor de consument uit het oog te verliezen. Een voortdurende balanceer-act.
Aandacht van het onderwijs voor alleen grote producenten wordt steeds minder logisch. Want de voedselproductie in Nederland wordt steeds kleinschaliger. Lees maar na in de Facts & Figures van dit nummer. Er is groeiende aandacht voor ‘start-ups’ in food. Start-ups passen ontzettend goed bij design thinking, onderzoekend leren, challenge based learning, practoraten, the whole school approach - onderwijsvormen waarbij studenten met reële vraagstukken aan de slag gaan en zelf de leiding hebben over hun leerproces. Studenten zijn in hier eerder aanjager van innovaties in plaats van volgers.
Een reëel vraagstuk om onderwijs mee te maken kan van een bedrijf komen maar ook maatschappelijk zijn. Met zijn allen plantaardiger gaan eten is zo’n vraagstuk. Miriam Quataert is practor eiwittransitie en houdt zich hiermee bezig. Voor de lezer misschien verrassend dat ze haar basis heeft in de vleessector. In de rubriek ‘zoet en zuur’ vertelt ze over de missie waar ze samen met de vleessector, docenten en studenten van SVO aan werkt.
Een practoraat is de kers op de taart van de regionale samenwerking onderwijs, bedrijfsleven en maatschappij. Een van de grondleggers van deze beweging in het onderwijs is Cor Bakker. Eind 2024 ging hij met pensioen bij de Food Innovation Academy en hij deelt in deze H@P! openhartig zijn lessen en successen met ons. Het levert ook een scherpe vraag op over de toekomstgerichtheid van onze kwalificatiestructuur. Pieter Moerman van Katapult laat er zijn licht op schijnen.
De opleiding ‘Voeding en Leefstijladviseur’ wordt op bijna alle scholen binnen het groene domein gegeven. Een mooie ontwikkeling omdat er in ons food mbo nu meer aandacht is voor het effect van het geproduceerde voedsel op de gezondheid van mensen. Ultra processed foods komen er niet goed af in onderzoeken, en dan zeg ik het voorzichtig. Om goed te snappen hoe dit komt, nemen we een duik in onze darmen in het artikel over ‘het microbioom’. Gezondheidswetenschapper Marieke van der Put geeft haar visie op de rol die de voedingsindustrie kan spelen voor onze darmgezondheid. Misschien zouden we daar eens iets over op Tik-Tok zouden moeten posten. Want daar pikken jongeren blijkbaar vooral voedingstrends en -kennis op. Ik zit er niet op, jullie misschien ook niet, maar onze Annick gelukkig wel. Zij scant voor ons de food trends op Tik-Tok. Tot mijn verbazing komt daar het ‘animal based diet’ als term langs. Maar ook jongeren die -heel liefdevol- een naam zoeken voor hun zuurdesem starter. Hoe dan ook: food leeft. Met trends en transities als enige constante.
Smaakt dit magazine nou naar meer, meld je dan meteen aan voor het live event Food for Teachers op 15 mei. Locatie is de Food Innovation Academy -inderdaad: de plek van Cor Bakker. Er is een beperkt aantal plaatsen, vmbo, mbo en hbo docenten hebben voorrang. We zien je daar graag.
Voor nu: veel leesplezier!
Esther