Altijd iets te doen in House of Skills

Tekst: Kirsten van Valkenburg

Foto’s: Lenneke Lingmont (studenten)

en Kirsten van Valkenburg (Gerard Nijhuis) 

 

Behalve bij de stoplichten is er in Almelo ook volop activiteit bij House of Skills, dat kinderen en jongeren wil interesseren voor procestechniek. Daarnaast werken mbo’ers, hbo’ers en zij-instromers hier aan de praktische onderdelen van hun studie. En voor bedrijven is er plek om te experimenteren en innoveren.

Lees verder 

Leerlingen op de foto: Sam Arkink en Christoffer Bouwmeester, docenten: Gerard Meekers en Virgenie de Blaauw. Sam siert ook de voorpagina van deze H@P.

 

Het gloednieuwe House of Skills is een enorme hal met de nieuwste apparatuur uit de procestechniek. Er zijn praktijkruimtes voor de studenten en in een ander gedeelte van het gebouw vindt voorlichting aan basisscholen en middelbare scholen plaats. House of Skills wil voorlichten, opleiden en innoveren. “En dat is hard nodig, want er is een enorm personeelstekort en ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op,” aldus Gerard Nijhuis. Hij is senior docent Voeding & Technologie bij  Zone.college en projectleider van Process your Future, dat het initiatief nam voor House of Skills. 

Gerard Nijhuis COPY

Gerard Nijhuis

Bedrijven kloppen aan

Process your Future is een samenwerking van Zone.college, ROC Twente, Hogeschool Saxion en 48 bedrijven in de food-, feed- en procesindustrie. “Typisch Twentse bedrijven als Johma, Grolsch en Heks’nkaas. Maar bijvoorbeeld ook Twence, een bedrijf dat energie produceert uit niet-herbruikbaar afval en biomassa.” Op de lijst van foodbedrijven prijken verder namen als Bolletje,  zuivelproducent Boermarke en Vivera, producent van plantaardige vleesvervangers.

 

Process your future startte zeven jaar geleden en is inmiddels een gevestigde naam in Twente en de omliggende gebieden. “Bedrijven kloppen aan om lid te worden,” vertelt Gerard opgetogen. “De succesfactoren? Netwerken, verbinden, waarmaken wat je belooft en zichtbaarheid op social media.” 

House of Skills

Christoffer Bouwmeester (rechts) en docent Gerard Meekers

Verpakkingslijn en kaaslijn

Bedrijven leveren de inrichting voor House of Skills. Zo staat er een verpakkingslijn van Johma en een kaaslijn van FrieslandCampina, beide voorzien van de modernste technieken. Gerard: “De lijnen en apparatuur hier zijn beschikbaar voor alle aangesloten bedrijven, zo is bijvoorbeeld zo’n verpakkingslijn voor hen interessant om nieuwe verpakkingen testen. Hier is ook ruimte om te experimenteren, je kunt storingen simuleren en de lijn kan eindeloos stil staan.” Ook studenten werken met de lijnen, vaak samen met een medewerker van het bedrijf. “Denk aan mbo’ers die ervaren wat het effect is van verschillende temperaturen bij het sealen van een verpakking.”

‘Productielijnen en apparatuur zijn beschikbaar voor alle aangesloten bedrijven’

Eigen snackje printen

House of Skills heeft kennismakingsprogramma’s voor basisscholen en middelbaar onderwijs. Volgend schooljaar worden in totaal 7200 basisschoolkinderen ontvangen. “Leerkrachten van het basisonderwijs worstelen nogal eens om techniek goed aan te bieden. Ze zijn maar wat blij met ons programma voor de groepen 7 en 8. Een leeftijd waarop ze nog ontvankelijk zijn voor hun beroepskeuze,” vertelt Gerard. De leerlingen werken aan een verpakkingslijn in een speciaal ontwikkelde game, lopen met een AR-bril op in een kaasfabriek en printen hun eigen snackje met een 3D foodprinter. 

 

Friet in de gezonde schoolkantine

Studenten werken in het House of Skills met daadwerkelijke opdrachten vanuit het bedrijfsleven. Gerard vertelt enthousiast over het frietproject voor mbo-studenten. “De studenten bezoeken allereerst een akkerbouwer, waar ze leren over de teelt en opslag van aardappelen. Aviko zorgt voor een rondleiding en een innovatieve opdracht. De studenten gaan vervolgens in House of Skills met drie soorten aardappelen onderzoeken welke manier van schillen, snijden, blancheren, voor- en afbakken het beste resultaat geeft, qua smaak én financieel rendement. Tot slot verkopen ze hun product in de gezonde schoolkantine.”

Sam Arkink en Christoffer Bouwmeester met docente Virgenie de Blaauw

Sam Arkink en Christoffer Bouwmeester met docente Virgenie de Blaauw.

Apparatuur van topklasse 

Gerard is trots op het samenwerkingsverband Process your Future. Het bestuur en de twee werkgroepen bestaan uit afgevaardigden van zowel onderwijs als bedrijfsleven. De ene werkgroep houdt zich bezig met voorlichting, de andere met House of Skills. Gerard zorgt samen met zijn collega-projectleider van ROC Twente voor naamsbekendheid, verbinding en de grote lijnen. 

 

De bedrijven betalen een jaarlijkse bijdrage en leveren daarnaast kennis en zicht op ontwikkelingen in de sectoren. Daarnaast zijn de aangesloten bedrijven first supplier van stageplaatsen. Het onderwijs levert naast beide projectleiders ook lesmateriaal bij de apparatuur in House of Skills en begeleiding bij voorlichtingsactiviteiten. Er wordt samengewerkt met onder andere Tech for Future, Hightech Almelo en Techwise. Blijft er nog wat te wensen over? Gerard: “Jazeker. Ook in de toekomst willen we apparatuur van topklasse hier in House of Skills. Hoe pakken we dat aan?”

 

De officiële opening van House of Skills vindt op 27 juni plaats

Altijd iets te doen in House of Skills

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...