Food Innovation Community Amsterdam prikkelt

Tekst: Kirsten van Valkenburg 

Foto’s: Shutterstock, Karin Jonkers, tijdens een practicum van een

van de partners van FICA, de opleiding Food Commerce and Technology

van Inholland Amsterdam

 

Innovatie in de foodsector is nodig. De groeiende wereldbevolking en toegenomen welvaart vragen om slimme en duurzame foodoplossingen. Meetingpoint FICA prikkelt bedrijven, studenten en docenten om die innovatie samen voor elkaar te krijgen.  

Lees verder 

Een online event waar aan het begin evenveel kijkers zijn als aan het eind? “Zelfs door een beeldscherm heen was de energie te voelen.” Laura Polder is projectleider bij FICA (Food Innovation Community Amsterdam). Ze begint te glimmen als ze vertelt over het afgelopen Winter Event, dat noodgedwongen online plaatsvond. 

 

Tijdens het Winter Event presenteerden diverse studentgroepen hun innovatie. “Het enthousiasme spatte er van af!” memoreert Laura. “Voedseltransitie leeft enorm bij jongeren, zij willen de foodwereld veranderen.”

‘Voedseltransitie leeft enorm bij jongeren‘

Prikkelen en daarna laten gaan

Laura werkt sinds kort bij FICA en kijkt met een frisse blik naar de foodwereld. “Ik zie allemaal mensen die zó bezig zijn met de wereld van morgen.” Ook Marcel Derksen is projectleider bij FICA. “Ik sta het liefst midden tussen de jongeren. Ik stel ze prikkelende vragen en laat ze dan gaan. En moet je kijken wat dat oplevert!” 

 

Hij vervolgt enthousiast: “Zo ontwikkelde een groep studenten Food Commerce and Technology van Inholland 'Cithroen'. Een zoet, smeerbaar broodbeleg met nutriscore A door citroen te combineren met chiazaad.” Het project kreeg een vervolg als start-up SANO die het broodbeleg nu ontwikkelt in meerdere smaken.

Food Innovation Community Amsterdam prikkelt_106

De foto's bij dit artikel zijn gemaakt tijdens een practicum van de opleiding Food Commerce and Technology van Inholland Amsterdam.

 

Partners van FICA zijn de mbo-instellingen Yuverta en Clusius College en hogescholen Inholland, Van Hall Larenstein en HAS Hogeschool. Bijna dertig Noord-Hollandse foodbedrijven zijn aangesloten.

Innovatie, talent en kennis

Het draait bij FICA om innovatie, talentontwikkeling en kennisuitwisseling. Dit alles is bijvoorbeeld terug te zien bij docentstages. “We stellen ze prikkelende vragen, zodat de docent zich bewust wordt van zijn talenten en kennis”, vertelt Marcel. Daarna zorgt FICA voor het contact met passende bedrijven.

 

Marcel legt verder uit: “Voor studenten hebben we verschillende projecten. Binnen die projecten stimuleren we dat onderwijs en bedrijfsleven steeds meer afstemmen op de ontwikkelbehoefte van jongeren. Ze hebben vaak de talenten al, maar ze moeten zich daar nog bewust van worden. Wij gooien ze graag in het diepe en dan zie je dat studenten hun talenten gaan inzetten.”

Artikel 3_64

Feike van der Leij aan het werk met studenten

Living lab

NMK Esbaco is een van de aangesloten foodbedrijven. Kenmerkend voor het bedrijf is dat zij ideeën en potentie van jongeren voorop zetten. Volgens Hans Huibers van NMK Esbaco* helpt FICA daar enorm bij. “FICA is een living lab, met de nadruk op living. Er vinden allerlei experimenten, projecten en onderzoeken plaats, door allerlei mensen en in verschillende samenstellingen.”

Desserts met eiwit uit veldbonen

 

Een van de studentenprojecten is Green Juniors, waar mbo- en hbo- studenten samenwerken.  Daar kreeg een groep mbo- en hbo-studenten van het bedrijf Donny Craves de vraag of zij desserts konden ontwikkelen met eiwit uit veldbonen. Kern van dit project is de korte keten: eiwit uit Noord-Hollandse veldbonen en niet uit Braziliaans soja.

Succesfactoren

Het succes van FICA schuilt in meerdere factoren. Er zijn korte lijnen. En bij alle partijen is er betrokkenheid en de wil om te leren. “Daarnaast staan practor Bertine Philipsen (Yuverta en Clusius mbo Alkmaar) en lector Feike van der Leij van Inholland midden tussen de studenten, docenten en bedrijven”, vertelt Marcel. “Ze pakken hun rol: ze onderzoeken en koppelen terug naar het onderwijs.”

‘Lectoren en practoren werken samen aan innovatie‘

Gedeelde visie op verduurzaming: hoe? 

En FICA gaat door. “We ontwikkelen een website waar bedrijven en studenten elkaar ontmoeten rondom innovatieve foodopdrachten. Daarna een FICA academie voor het leren van life skills”, onthult Laura de eerste plannen.  

 

Om alle plannen te verwezenlijken, wil FICA verduurzamen. Marcel: “Misschien is het een idee om een verdienmodel via onze projecten te organiseren. Succesvolle projecten dragen dan een percentage van hun winst af als financiering voor volgende opdrachten.” 

 

Maar de partners zijn terughoudend over dit idee omdat het lastig is te regelen. Het duurt vaak even voordat een innovatie zich uitbetaalt, en de kosten gaan voor de baat uit. Toch is het idee de moeite waard voor FICA met het zicht op de langere termijn. Marcel: “Hoe zorgen we dat dit een gedeelde visie wordt?” 

 

*Bron: https://www.greenportnhn.nl/nieuws/foodportret-hans-huibers

Food Innovation Community Amsterdam prikkelt

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...