H@P! Magazine is een uitgave van het praktijkcluster Food van CIV Groen.

Reacties vinden we leuk, stuur ze naar Esther Wouters.

 

 Je leest dit magazine het beste op je desktop of telefoon of tablet in horizontale stand.

 

Brood nodig

 

In het vorige nummer verzuchtte ik op deze plaats nog hoe basaal voeding toch is. Opgelucht over de nauwelijks haperende voedselvoorziening tijdens de pandemie. Nu, een paar weken later, is het ineens oorlog op Europees grondgebied door de invasie van Rusland in Oekraïne. In de eerste plaats afschuwelijk vanwege al het menselijk leed. 

 

En we hebben nieuwe zorgen over ons voedsel. Oekraïne is een grote graanproducent. Er kan op dit moment niet gezaaid worden, waardoor een hele oogst verloren lijkt te gaan. Ook de levering van kalium, essentieel voor gewassen, staat onder druk. De gevolgen zijn niet goed te overzien. Waarschijnlijk wordt het brood straks flink duurder. In de geschiedenis is een hoge broodprijs niet zelden de start van grote sociale onrust gebleken. Dus nog maar een keer: hoe basaal is voeding toch!

 

De artikelen in dit 2e nummer van H@P! onderstrepen dat. Werken en leren in de voeding, dat gaat echt ergens over. Of het nou in een bedrijf is, in het onderwijs of de hybride vorm waarbij beiden samenwerken: meetingpoints. 

Voorwoord_62

Esther Wouters, projectleider praktijkcluster Food

‘Werken en leren in de voeding, dat gaat ergens over.’

Het interview met Rineke Dijkinga gaat over het wezenlijke belang van voeding vanuit het perspectief van gezondheid. En de preventieve rol van natuurvoeding daarbij. Bij Terra in Groningen maken ze voor de opleiding Food Life Innovation volop gebruik van haar expertise. 

 

Murk Boerstra van de FNLI pleit in de rubriek Zoet & Zuur voor realisme in de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Want, zegt Boerstra, voeding moet duurzamer en gezonder worden, maar het moet ook betaalbaar blijven. Mbo’ers zijn hard nodig om mee te denken over oplossingen. 

 

Het artikel over meetingpoint Food Innovation Community Amsterdam leest als een verzameling successen die het resultaat zijn van heerlijk ongebreideld  experimenteren in een ‘living lab’ constructie. Met hbo en mbo studenten, bedrijven, docenten, een lector, een practor én een goed gevoel voor ondernemerschap. 

 

Een voedingssector die zo in verandering is.  Hoe houd je het kwalificatiedossier actueel? Liesbeth van der Vegt en Jacoba de Jong zijn al een tijd bezig met vernieuwing van het dossier Voeding. Over de inhoudelijke veranderingen mogen ze eigenlijk nog niks zeggen. Spoiler: dat doen ze toch, zij het voorzichtig.

 

Te midden van al deze wervelende innovatieverhalen is de column van Roeland Buijsse van SVO een ode aan de eenvoud. Want wat nou als de slager om de hoek nergens aan meedoet? Is dat erg? Vraagt Buijsse zich af.

 

Het doet me goed weer zoveel inspirerende verhalen over innovaties in food mbo in deze H@P! te lezen. Aandacht voor sterk food mbo is broodnodig. Voedselvoorziening is geen luxe. Voldoende goed opgeleide food mbo’ers en wereldvrede hebben veel meer met elkaar te maken dan je op het eerste oog zou denken.

 

Esther Wouters, 

projectleider praktijkcluster Food van CIV Groen

Voorwoord

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...